Υποσκληρίδιο αιμάτωμα
Τι είναι το υποσκληρίδιο αιμάτωμα;
Το υποσκληρίδιο αιμάτωμα είναι ένα είδος κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης. Εμφανίζεται όταν υπάρχει ρήξη αγγείων (συνήθως φλεβών) μεταξύ εγκεφάλου και της εξωτερικής του μεμβράνης, της λεγόμενης σκληρής μήνιγγας. Το αίμα που διαφεύγει σχηματίζει ένα αιμάτωμα, το οποίο πιέζει το εγκεφαλικό παρέγχυμα. Ένα προοδευτικά διογκούμενο αιμάτωμα μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο, νευρολογικά συμπτώματα όπως διαταραχή βάδισης, αδυναμία ποδιών, αδυναμία χεριών, διαταραχές όρασης. Εάν συνεχίσει να μεγαλώνει μπορεί να προκαλέσει πτώση του επιπέδου συνείδησης και πιθανώς κώμα και θάνατο.
Τραυματικές ενδοκρανιακές αιμορραγίες και αιματώματα: υποσκληρίδιο αιμάτωμα, επισκληρίδιο αιμάτωμα, ενδοεγεκφαλική αιμορραγία, ενδοκοιλιακή αιμορραγία, υπαραχνοειδής αιμορραγία
Ποια είδη υποσκληριδίου αιματώματος υπάρχουν;
Υπάρχουν τρεις τύποι υποσκληρίδιου αιματώματος ανάλογα με τη βαρύτητα και το χρόνο εμφάνισης:
- Οξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα. Είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος. Προκαλείται από βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση και τα συμπτώματα και σημεία εμφανίζονται άμεσα.
- Υποξύ υποσκληρίδιο αιμάτωμα. Τα συμπτώματα και σημεία χρειάζονται κάποιο χρόνο μέχρι να εμφανιστούν, μερικές φορές ώρες ή μέρες μετά τον τραυματισμό.
- Χρόνιο υποσκληρίδιο αιμάτωμα. Είναι αποτέλεσμα λιγότερο βαριάς κάκωσης. Αυτού του είδους ο τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει πολύ αργή αιμορραγία και να περάσουν εβδομάδες έως μήνες μέχρι να εμφανιστούν συμπτώματα. Μπορεί ο ασθενής να μη θυμάται καν την κάκωση. Ένα μικρό χτύπημα στο κεφάλι μπορεί να είναι αρκετό, ειδικά αν κάποιος παίρνει αγωγή αιμοαραίωσης (αντιαιμοπεταλιακή ή άλλη). Είναι αρκετά συχνό σε μεγαλύτερες ηλικίες και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη σε κάθε τραυματισμό στο κεφάλι σε μεγαλύτερες ηλικίες (λόγω της αρχομένης συνυπάρχουσας εγκεφαλικής ατροφίας).
Και οι τρεις τύποι αιματώματος απαιτούν ιατρική επίβλεψη και αρκετά συχνά χειρουργική θεραπεία όταν εμφανιστούν συμπτώματα, ώστε να αποφευχθεί μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.
Ποια άτομα κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν υποσκληρίδιο αιμάτωμα;
Υποσκληρίδιο αιμάτωμα και ειδικά χρόνιο κινδυνεύουν να αναπτύξουν κυρίως:
- άτομα ηλικιωμένα με συνυπάρχουσα εγκεφαλική ατροφία
- άτομα που παίρνουν ασπιρίνη ή άλλα φάρμακα που αραιώνουν το αίμα
- άτομα που κάνουν κατάχρηση αλκοόλ.
Ποια είναι η θεραπεία (αντιμετώπιση) του υποσκληρίδιου αιματώματος;
Η θεραπεία του υποσκληρίδιου αιματώματος εξαρτάται από το μέγεθος του και τη βαρύτητα των συμπτωμάτων που προκαλεί. Σε περιπτώσεις μικρών αιματωμάτων που ανευρίσκονται ως τυχαία ευρήματα μπορεί κάποιος να κρατήσει στάση αναμονής με συχνούς ελέγχους, αφού υπάρχει η πιθανότητα αυτό να απορροφηθεί.
Εάν είναι ευμέγεθες και προκαλεί βαριά ή προοδευτικά συμπτώματα απαιτείται χειρουργική θεραπεία.
Στις περιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε οξύ ή υποξύ υποδκληρίδιο αιμάτωμα χρειάζεται συνήθως η διενέργεια κρανιοτομίας για την πλήρη απομάκρυνση των πηκτών τμημάτων του αιματώματος. Σε πολύ βαριές καταστάσεις
Κρανιοτομία για εξαίρεση υποσκληρίδιου αιματώματος μετά από κρανιοεγκεφαλική κάκωση, τραυματισμό κεφαλής και εγκεφάλου
Σε πολύ βαριές καταστάσεις μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη έντονου εγκεφαλικού οιδήματος. Τότε μπορεί να είναι απαραίτητη η αποσυμπιεστική κρανιεκτομία, κατά την αποία αφήνεται έξω ένα μέροος του οστού για να υπάρξει αρκετός χώρος για τον οιδηματώδη εγκέφαλο.
Αποσυμπιεστική κρανιεκτομία: 1. Διάνοιξη και αναδίπλωση δέρματος. 2. Εξαίρεση μεγάλου τμήματος του κρανίου. 3. Συρραφή δέρματος χωρίς επανατοποθέτηση του οστού
Στην περίπτωση του χρόνιου υποσκληρίδιου αιματώματος αρκεί συνήθως μια μικρή κρανιοανάτρηση (οπή) μέσα από την οποία μπορεί να παροχετευθεί το αιμάτωμα, το οποίο είναι σε υγρή μορφή. Πρόκειται για απλή επέμβαση που υπό συνθήκες μπορεί να γίνει και με τοπική νάρκωση και είναι γενικά πολύ ανεκτή ακόμα και από πολύ ηλικιωμένους ασθενείς με πολλά παθολογικά προβλήματα.
Παθήσεις εγκεφάλου
- Αδένωμα υπόφυσης
- Ακουστικό νευρίνωμα
- Ανεύρυσμα εγκεφάλου
- Αραχνοειδής κύστη
- Αρτηριοφλεβώδης δυσπλασία εγκεφάλου
- Γλοιοβλάστωμα
- Γλοίωμα
- Εγκεφαλική αιμορραγία
- Εγκεφαλικό (Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο)
- Επιληψία
- Ημικρανία
- Κεφαλαλγία
- Κύστη Rathke
- Κολλοειδής κύστη
- Κρανιοεγκεφαλική κάκωση
- Μηνιγγίωμα
- Όγκος εγκεφάλου
- Πάρκινσον
- Δυσπλασία Chiari
- Πολλαπλή σκλήρυνση (Σκλήρυνση κατά πλάκας)
- Σηραγγώδες αιμαγγείωμα (cavernous hemangioma, malformation)
- Υδροκέφαλος
- Υποσκληρίδιο αιμάτωμα
- Εγκεφαλική μετάσταση
Δρ. Δημήτριος Ζευγαρίδης
Ιατρείο
Χρυσοστόμου Σμύρνης 21 & Τσιμισκή 94
54622 Θεσσαλονίκη
Ελλάδα
-
Ωράριo
-
Δευτέρα έως Παρασκευή,
με ραντεβού