Οσφυϊκή δισκοκήλη ή δισκοκήλη στη μέση: συντηρητική και χειρουργική αντιμετώπιση
Η κήλη στη μέση ή οσφυϊκή δισκοκήλη (οσφυϊκή κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου) είναι μια συχνή πάθηση της σπονδυλικής στήλης που αφορά την περιοχή χαμηλά στη μέση, την περιοχή της σπονδυλικής στήλης που εκτείνεται κάτω από τον θωρακικό κλωβό μέχρι το ιερό οστό. Η δισκοκήλη στη μέση προκαλείται εξαιτίας του εκφυλισμού ή του τραυματισμού των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι αποτελούν στην ουσία τα "μαξιλαράκια" τα οποία βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων και λειτουργούν ως αντικραδασμικά.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόβλημα, καθώς ο δίσκος μπορεί να εκτοπιστεί και να πιέσει τα νεύρα ή τον νωτιαίο μυελό, προκαλώντας πόνο στη μέση, πόνο στα πόδια, μούδιασμα, αδυναμία στα κάτω άκρα.
Οι κύριες αιτίες της οσφυϊκής δισκοκήλης περιλαμβάνουν ηλικιοεξαρτώμενη φθορά (γήρανση) του δίσκου, τραύματα, επαναλαμβανόμενες κινήσεις και καταπονήσεις καθώς και κακή στάση σώματος.
Η αντιμετώπιση της οσφυϊκής δισκοκήλης περιλαμβάνει τόσο συντηρητικές όσο και χειρουργικές προσεγγίσεις. Η πιο συχνή επέμβαση για την αντιμετώπιση της οσφυϊκής δισκοκήλης είναι η μικροδισκεκτομή.
Συχνές ερωτήσεις για την δισκοκήλη στη μέση ή οσφυϊκή δισκοκήλη (οσφυϊκή κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου)
Τι είναι η δισκοκήλη στη μέση ή οσφυϊκή δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου);
Δισκοκήλη μέσης ή οσφυϊκή δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου) είναι μια συχνή πάθηση της σπονδυλικής στήλης και ειδικότερα των μεσοσπονδύλιων δίσκων. Αυτοί είναι τα ελαστικά μέσα μετριασμού και απορρόφησης των κραδασμών (“ελαστικά μαξιλαράκια”) που βρίσκονται ανάμεσα στα σπονδυλικά σώματα και επιτρέπουν έναν βαθμό κίνησης μεταξύ των σπονδύλων. Οι σπονδυλικοί δίσκοι αποτελούνται από έναν εξωτερικό πιο σκληρό ελαστικό δακτύλιο (ινώδης δακτύλιος) και έναν εσωτερικό πιο μαλακό πυρήνα (πηκτοειδής πυρήνας). Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοκήλη) προκαλείται όταν κομμάτι του εσωτερικού αυτού πυρήνα βγαίνει προς τα έξω μέσα από κάποια “τρύπα” ή “ρωγμή” που δημιουργήθηκε στον εξωτερικό δακτύλιο. Η κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοκήλη) μπορεί να ερεθίσει κοντινά νεύρα και να προκαλέσει πόνο, μούδιασμα ή αδυναμία κατά μήκος της κατανομής του αντίστοιχου νεύρου.
Στη δισκοκήλη ένα κομμάτι του πυρήνα του δίσκου προβάλλει προς τα έξω μέσα από μια ρωγμή του ινώδους δακτυλίου και πιέζει την εξερχόμενη νευρική ρίζα
Πολλοί άνθρωποι έχουν δισκοκήλη χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα.
Οι περισσότεροι ασθενείς με κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου δεν χρειάζονται χειρουργείο για να θεραπευθούν.
Ποια είναι η πορεία της δισκοκήλης στη μέση ή οσφυϊκής δισκοκήλης (κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου);
Οι ασθενείς με οσφυϊκή δισκοκήλη αναφέρουν συνήθως την ξαφνική εμφάνιση πόνου στη μέση ή/και στο πόδι. Συχνά έχει προηγηθεί άρση βάρους (σήκωμα βαλίτσας, επίπλου κλπ) ή μια απότομη κίνηση, Είναι όμως αρκετές και η περιπτώσεις όπου ο πόνος ξεκινά χωρίς καταφανή αιτία (πχ με μια απλή κίνηση στον ύπνο).
Δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου) μπορεί να εμφανιστεί συχνά μετα από σήκωμα (άρση) βάρους
Αρκετοί ασθενείς αναφέρουν αρχικά την ύπαρξη προοδευτικού πόνου μόνο στη μέση, ο οποίος κάποια στιγμή μπορεί να υποχωρήσει και να αντικατασταθεί από έντονο άλγος στο πόδι.
Ο πόνος δεν έχει πάντα την ίδια ένταση αλλά μπορεί να παρουσιάζει εξάρσεις και υφέσεις και να επηρεάζεται από τη θέση του σώματος. Ο πόνος παρουσιάζει συνήθως αύξηση στην κάμψη του κορμού αλλά μπορεί να επηρεαστεί και από την έκταση και τις πλάγιες κινήσεις. Βελτιώνεται στην κατάκλιση και μπορεί να ενταθεί με το φτάρνισμα και τον βήχα. Οι ασθενείς πολλές φορές γέρνουν προς τη μια μεριά του σώματος ή προς την άλλη σε μια προσπάθεια να βρουν ανακούφιση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ονομαζόμενη ανταλγική σκολίωση. Πρόκειται για μια σιγμοειδή παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης, η οποία μπορεί να επιμείνει και για αρκετό καιρό μετά την παρέλευση του πόνου.
Η δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου) μπορεί να προκαλέσει ανταλγική σκολίωση
Ο πόνος στο πόδι οφείλεται στην πίεση κάποιου νεύρου από το κομμάτι του δίσκου που έχει φύγει από τη θέση του. Ανάλογα με το επίπεδο της βλάβης και το νεύρο που πιέζεται έχουμε και την αντίστοιχη κατανομή του πόνου κατά μήκος του κάτω άκρου (προς το γόνατο αν πιέζεται το 4ο οσφυϊκό νεύρο, προς τη ράχη του ποδός αν πιέζεται το 5ο, προς τη γάμπα το 1ο ιερό νεύρο κλπ όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα). Ανάλογα με την ένταση της πίεσης ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται με μουδιάσματα και μυρμηγκιάσματα στην ίδια κατανομή ή ακόμα και αδυναμία συγκεκριμένων μυών που νευρώνονται από τις αντίστοιχες νευρικές ρίζες.
Διαφαίνεται η κατανομή των νευρικών ριζών. (C) Αυχενικές νευρικές ρίζες, (Th) Θωρακικές νευρικές ρίζες, (L) Οσφυϊκές νευρικές ρίζες, (S) Ιερές νευρικές ρίζες
Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχουμε ξαφνική υποχώρηση του πόνου με παράλληλη επιδείνωση της αδυναμίας (κίνδυνος νέκρωσης της νευρικής ρίζας από την πίεση) ή σε περίπτωση πολύ μεγάλης μαζικής δισκοκήλης την εμφάνιση βαριάς παράλυσης με διαταραχές στην ούρηση, την αφόδευση και τις σεξουαλικές λειτουργίες. Οι καταστάσεις αυτές είναι πολύ σοβαρές και απαιτούν άμεση χειρουργική παρέμβαση.
Ο πόνος μπορεί να διαρκέσει από μερικές μέρες έως αρκετές εβδομάδες (4-8). Σταδιακά παρατηρείται βελτίωση της συμπτωματολογίας και οι ασθενείς στις περισσότερες περιπτώσεις αναρρώνουν πλήρως. Στις σπάνιες περιπτώσεις όπου ο πόνος δεν υποχωρεί με τη συνήθη συντηρητική αγωγή, μπορεί να χρειαστεί χειρουργική παρέμβαση. Η πιο συνήθης επέμβαση που χρησιμοποιείται είναι η μικροδισκεκτομή.
Ποιες είναι οι αιτίες της δισκοκήλης στη μέση ή οσφυϊκής δισκοκήλης (κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου);
Η δισκοκήλη, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, προκύπτει από τη σταδιακή ηλικιοεξαρτώμενη φθορά, τη λεγόμενη “εκφύλιση δίσκου”. Με την πάροδο του χρόνου, μέρος του περιεχομένου των μεσοσπονδύλιων δίσκων σε νερό χάνεται. Το αποτέλεσμα είναι να είναι λιγότερο εύκαμπτοι και ελαστικοί, κάτι που τους κάνει πιο επιρρεπείς απέναντι σε “ρωγμές” και “σχισίματα”, ακόμα και αν πρόκειται για μια πολύ μικρή επιβάρυνση ή τραυματισμό.
Σε πολλές περιπτώσεις, ο ασθενής είναι δύσκολο να καθορίσει το ακριβές αίτιο της οσφυϊκής δισκοκήλης. Κάποιες φορές, μπορεί να προκύψει γιατί χρησιμοποιούνται οι μύες της μέσης αντί των γλουτών και των μηρών όταν ο ασθενής θέλει να σηκώσει μεγάλο βάρος, ενώ μπορεί να γίνεται και στροφική κίνηση ταυτόχρονα. Οι πτώσεις ή τα χτυπήματα στη μέση ενδέχεται, επίσης, να προκαλέσουν οσφυϊκή δισκοκήλη, αλλά πιο σπάνια.
α τελευταία χρόνια πιστεύουμε ότι επαναλαμβανόμενοι μικροτραυματισμοί από κυρίως στροφικές κινήσεις της σπονδυλικής στήλης προκαλούν μικρές τοπικές ρήξεις στις ίνες του ινώδους δακτυλίου. Συνοδεύονται από πόνο στη μέση που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Πολλές τέτοιες γειτονικές μικρορήξεις μπορεί να οδηγήσουν σε μια μεγαλύτερη οπή στον δακτύλιο μέσω της οποίας προβάλει μέρος του πηκτοειδούς πυρήνα. Πολλές φορές παρατηρείται πλήρης έξοδος του υλικού εντός του σπονδυλικού σωλήνα. Στο παρακάτω σχήμα φαίνονται παραστατικά τα στάδια αυτά.
Διακρίνονται τα στάδια εκφύλισης του δίσκου και δημιουργίας δισκοκήλης: α. υγιής δίσκος, β. αρχόμενη εκφύλιση, γ. ρήξη ινώδους δακτυλίου και προβολή της δισκοκήλης, δ. πλήρης πρόπτωση της δισκοκήλης δια μέσου της οπής, ε. ελεύθερο τεμάχιο δισκοκήλης εντός του σπονδυλικού σωλήνα
Ανάλογα με τη θέση της ρήξης μπορεί να πιεστεί και να ερεθιστεί μια νευρική ρίζα και να προκληθεί πόνος (και πιθανώς και άλλα συμπτώματα όπως μουδιάσματα, μυρμηγκιάσματα, αδυναμία μυών) κατά μήκος του κάτω άκρου (ισχιαλγία).
Ποια είναι τα συμπτώματα της δισκοκήλης στη μέση ή οσφυϊκής δισκοκήλης;
Η οσφυϊκή δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου), ανάλογα με το ποιες ανατομικές δομές πιέζονται, ενδέχεται να προκαλέσει μια σειρά από συμπτώματα:
- Πόνος στη μέση
- Πόνος στους γοφούς και στα πόδια
- Μυρμηγκιάσματα, μουδιάσματα στα πόδια
- Αδυναμία στα πόδια
- Διαταραχές βάδισης (δυσκολία κατά το περπάτημα)
- Διαταραχές κύστης, εντέρου
- Διαταραχές στύσης
Οι διαταραχές κύστης, εντέρου και στύσης συνδέονται συχνά με την ιππουριδική συνδρομή, η οποία αποτελεί μια κατάσταση εξαιρετικά επείγουσα, κατά την οποία πιέζονται μαζικά τα νεύρα εντός του σπονδυλικού καναλιού από μία δισκοκήλη πολύ μεγάλου μεγέθους. Η κατάσταση αυτή έχει πάρει το όνομά της από την ιππουρίδα η οποία αποτελεί τις νευρικές ρίζες εντός του οσφυϊκού καναλιού, οι οποίες θυμίζουν ουρά αλόγου (ίππου). Το σύνδρομο αυτό θα εκδηλωθεί με μεγάλης έντασης πόνο στη μέση και στα πόδια, υπαισθησία ή αναισθησία τύπου σέλας (στην περιοχή του σώματος στην οποία ακουμπάει μια σέλα, δηλαδή τα γεννητικά όργανα, το περίνεο και οι γλουτοί), αδυναμία στα κάτω άκρα και διαταραχές ούρησης (κατακράτηση ούρων ή ακράτεια), αφόδευσης, καθώς και διαταραχές στη σεξουαλική λειτουργία.
Σε πολλές περιπτώσεις μια οσφυϊκή δισκοκήλη που διαπιστώνεται σε μια αξονική ή μαγνητική τομογραφία μπορεί να είναι ασυμπτωματική.
Ποιοι είναι οι κύριοι παράγοντες κινδύνου για τη δισκοκήλη στη μέση ή οσφυϊκή δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου);
Οι βασικοί παράγοντες εξαιτίας των οποίων αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης της δισκοκήλης (κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου) είναι οι παρακάτω:
- Σωματικό βάρος: Το αυξημένο σωματικό βάρος συμβάλλει στην επιβάρυνση των δίσκων χαμηλά στη μέση.
- Βαριά σωματική ενασχόληση: Άνθρωποι οι οποίες κάνουν σωματικά απαιτητικά επαγγέλματα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποια πρόβλημα στη μέση. Ειδικά αν περιλαμβάνεται συνεχής άρση βάρους, σπρώξιμο, τράβηγμα, στροφή και πλάγια κάμψη.
- Κληρονομικότητα: Μερικοί άνθρωποι είναι πιθανό να έχουν κληρονομήσει την προδιάθεση εμφάνισης δισκοκήλης.
Υπάρχουν μέτρα πρόληψης για τη δισκοκήλη στη μέση ή οσφυϊκή δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου); Ποια είναι αυτά;
Οι παρακάτω ενέργειες μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην πρόληψη της οσφυϊκής δισκοκήλης (κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου):
- Σωματική άσκηση: Ενδυναμώνοντας τους μυς του κορμού με συγκεκριμένες ασκήσεις, σταθεροποιείται και στηρίζεται καλύτερα η σπονδυλική στήλη.
- Προσοχή στη στάση του σώματος: Η καλή στάση σώματος είναι πολύ σημαντική, καθώς έτσι μειώνεται η πίεση τόσο στη σπονδυλική στήλη όσο και στους δίσκους. Είναι σημαντικό για την πλάτη να είναι ευθεία και συμμετρική, ειδικά κατά την πολύωρη καθιστική στάση. Επιπλέον, ως προς την άρση βάρους, χρειάζεται προσοχή ώστε να χρησιμοποιούνται τα πόδια και όχι η μέση.
- Διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους.
Πώς γίνεται η διάγνωση της δισκοκήλης στη μέση ή οσφυϊκής δισκοκήλης (κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου);
Η διάγνωση μιας οσφυϊκής δισκοκήλης περιλαμβάνει τη λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού του ασθενή, φυσική εξέταση καθώς και νευρολογική. Ο γιατρός θα διαπιστώσει αν υπάρχει κάποια ευαισθησία, μουδιάσματα (υπαισθησία) ή κάποια αδυναμία στους μυς. Κατά τη διάγνωση, αξιολογείται επίσης και η κινητικότητα της μέσης σε κάθε κατεύθυνση.
Απεικονιστικές εξετάσεις
Ανάλογα με τα αποτελέσματα της λήψης ιστορικού και της φυσικής και νευρολογικής εξέτασης μπορεί να αποφασίσει ο γιατρός ποιες πρόσθετες απεικονιστικές εξετάσεις θα χρειαστεί για να βρει την αιτία του πόνου και των συμπτωμάτων. Τέτοιες εξετάσεις είναι οι εξής:
- Απλές ακτινογραφίες. Οι απλές ακτινογραφίες του αυχένα μπορεί να δείξουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις, οστεόφυτα, καθίζηση δίσκων ή σπονδύλων καθώς και αλλοιώσεις της φυσιολογικής λόρδωσης.
- Αξονική τομογραφία. Με τη χρήση ακτίνων Χ από πολλαπλές κατευθύνσεις και συνδυασμό των πληροφοριών που λαμβάνονται μπορούν να δημιουργηθούν λεπτομερείς εικόνες διατομών των ανατομικών στοιχείων που αποτελούν την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Είναι πολύ σημαντική στην αξιολόγηση των οστέινων δομών.
- Μαγνητική τομογραφία. Με τη χρήση ραδιοκυμάτων και ενός πολύ ισχυρού μαγνητικού πεδίου μπορούν να αναπαραχθούν λεπτομερείς εικόνες των ανατομικών στοιχείων του αυχένα σε όλες τις διαστάσεις. Είναι πολύ σημαντική στην αξιολόγηση του νευρικού ιστού (νωτιαίος μυελός, νευρικές ρίζες) και των μαλακών μορίων.
Απλή πλάγια ακτινογραφία (αριστερά) και μαγνητική τομογραφία οσφυϊκής μοίρας σπονδυλικής στήλης. Διαφαίνονται οι σπόνδυλοι, οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι καθώς και ευμεγέθης δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου) μεταξύ τέταρτου (Ο4) και πέμπτου (Ο5) οσφυϊκού σπονδύλου (παχύ βέλος)
Νευροφυσιολογικός έλεγχος
Εάν υπάρχει η υποψία πίεσης ενός νεύρου συστήνεται συχνά η νευροφυσιολογική διερεύνηση. Με τη βοήθειά της μπορεί να καθοριστεί πόσο καλά λειτουργεί ένα νεύρο ή μια νευρική ρίζα και να προσδιοριστεί το σημείο της βλάβης.
Πρέπει να φανταστούμε τα νεύρα ως καλώδια που μεταφέρουν πληροφορίες μεταξύ εγκεφάλου και περιφέρειας. Όταν ένα νεύρο ή μια νευρική ρίζα δεν λειτουργεί σωστά χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τη μεταφορά της πληροφορίας.
Κατά τον νευροφυσιολογικό έλεγχο διεγείρονται τα νεύρα σε κάποιο σημείο και μετριέται ο χρόνος που χρειάζεται να φτάσει το ερέθισμα σε διάφορα άλλα σημεία του νεύρου. Στην περιοχή που διαπιστώνεται καθυστέρηση βρίσκεται μάλλον και το σημείο της βλάβης.
Μπορεί επίσης να διαπιστωθεί εάν η πίεση του νεύρου προκαλεί βλάβη των μυών με το ηλεκτρομυογράφημα. Κατά την εξέταση τοποθετούνται μικρές βελόνες σε συγκεκριμένους μύς, οι οποίοι νευρώνονται από συγκεκριμένες νευρικές ρίζες. Βλάβη των μυών αποτελεί ένδειξη βαριάς βλάβης του νεύρου ή της νευρικής ρίζας.
Με τη χρήση ειδικής συσκευής, ηλεκτροδίων και βελόνων μπορεί να διαπιστωθεί η θέση και ο βαθμός δυσλειτουργίας των νεύρων
Ποια είναι η αντιμετώπιση (θεραπεία) της δισκοκήλης στη μέση ή οσφυϊκής δισκοκήλης (κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου);
Στις περισσότερες περιπτώσεις (πάνω από 90%), η αντιμετώπιση της οσφυϊκής δισκοκήλης είναι συντηρητική, με άριστα αποτελέσματα. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τα ακόλουθα:
- Κλινοστατισμό. Κοινώς ξεκούραση στο κρεβάτι. Παλαιότερα άφηναν τους ασθενείς για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο κρεβάτι. Οι νεότερες αντιλήψεις υποστηρίζουν ξεκούραση στο κρεβάτι μόνο για λίγες ημέρες (3-4). Μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα. Οι ασθενείς θα πρέπει να προσπαθούν να γυρίσουν γρήγορα στην κανονική τους κινητικότητα.
- Αποφυγή άρσης βάρους, κάμψης και στροφής του κορμού. Αποφυγή στάσεων που επιδεινώνουν τον πόνο και επιβαρύνουν τη σπονδυλική στήλη.
- Οσφυϊκό κηδεμόνα για λίγες μόνο ημέρες.
- Φαρμακευτική αγωγή. Υπάρχουν πολλά φάρμακα στην ιατρική φαρέτρα. Αρχικά προτιμούνται απλά παυσίπονα όπως η παρακεταμόλη. Σταδιακά μπορεί να προστεθούν μυοχαλαρωτικά σε συνδυασμό με παυσίπονα (πχ παρακεταμόλη με κιτρική ορφεναδρίνη). Εάν αυτά δεν είναι αρκετά ακολουθούν τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ιβουπροφαίνη, δικλοφενάκη, μελοξικάμη κλπ). Μια ιδιαίτερη κατηγορία φαρμάκων είναι τα αντιεπιληπτικά (πρεγκαμπαλίνη) και τα οπιούχα (τραμαδόλη). Όλα τα φάρμακα είναι δυνατόν να παρουσιάσουν παρενέργειες. Είναι πολύ σημαντικό η λήψη τους να γίνεται μετά από συνεννόηση με το γιατρό σας και υπό την συνεχή παρακολούθησή του.
- Φυσιοθεραπεία. Ο φυσιοθεραπευτής θα σας διδάξει τη σωστή στάση του σώματος και της κεφαλής. Θα σας δείξει ασκήσεις σταθεροποίησης και ενδυνάμωσης των μυών. Πιθανόν να χρησιμοποιήσει ζέστη, κρύο, ηλεκτρικά ερεθίσματα ή άλλες μεθόδους για να απαλύνει τον πόνο και να εμποδίσει την επανεμφάνισή του.
- Τοπικές εγχύσεις φαρμάκων υπό ακτινολογική καθοδήγηση. Με τη βοήθεια Ακτινοσκοπικού μηχανήματος (C-arm) μπορεί να γίνει έγχυση κορτιζόνης και τοπικού αναισθητικού ενδοτρηματικά.
Πότε ενδείκνυται η χειρουργική θεραπεία (αντιμετώπιση) για τη δισκοκήλη στη μέση ή οσφυϊκή δισκοκήλη;
Σε κάποιες περιπτώσεις (κάτω από 10%), είτε αποτυγχάνει η συντηρητική αγωγή και ο πόνος επιμένει, είτε εμφανίζεται προοδευτική αδυναμία ή παράλυση. Τότε πρέπει να συζητηθεί σοβαρά το ενδεχόμενο χειρουργικής παρέμβασης για τη θεραπεία της οσφυϊκής δισκοκήλης.
Με ποιους τρόπους αντιμετωπίζεται χειρουργικά η δισκοκήλη στη μέση;
Η πιο συχνή, ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος είναι η οσφυϊκή μικροδισκεκτομή. Πρόκειται για ελάχιστα επεμβατική τεχνική με εξαιρετικά αποτελέσματα και ελάχιστες επιπλοκές. Απαιτεί ελάχιστη παραμονή στην κλινική (μερικές ώρες). Εναλλακτική της μικροδισκεκτομής είναι η ενδοσκοπική δισκεκτομή. Στην περίπτωση αυτή χρησιμοποιείται αντί του μικροσκοπίου ένα ειδικό ενδοσκόπιο για την επίτευξη μεγέθυνσης και φωτισμού του χειρουργικού πεδίου.
Άλλες τεχνικές που μπορεί να συζητηθούν είναι η δισκοπλαστική με gel (Discogel), η ενδοδισκική ηλεκτροθερμική πλαστική του ινώδους δακτυλίου καθώς επίσης και η σπονδυλοδεσία ή η τοποθέτηση τεχνητού δίσκου. Κάθε μέθοδος έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και οι ασθενείς θα πρέπει να απευθυνθούν σε γιατρό εξειδικευμένο στη σπονδυλική στήλη για καλύτερη αντιμετώπιση.
Πότε είναι επείγουσα η χειρουργική αντιμετώπιση της δισκοκήλης στη μέση;
Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει βαριά παράλυση του κάτω άκρου ή εμφανίζεται η λεγόμενη ιππουριδική συνδρομή (προοδευτική βαριά αδυναμία των κάτω άκρων σε συνδυασμό με μούδιασμα των γεννητικών οργάνων και διαταραχές στη ούρηση και τη σεξουαλική λειτουργία), υπάρχει ένδειξη για άμεση χειρουργική αντιμετώπιση.
Ο νευροχειρουργός Dr. Δημήτριος Ζευγαρίδης βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας ενημερώσει πλήρως αναφορικά με τις οσφυϊκές δισκοκήλες και να απαντήσει στα ερωτήματά σας. Πραγματοποιήστε την επικοινωνία σας με τον γιατρό μέσω τηλεφώνου και κλείστε ραντεβού στο ιατρείο του για την απαραίτητη διάγνωση με βάση την οποία θα αποφασιστεί το αν είναι απαραίτητο το χειρουργείο ή όχι.
Παθήσεις σπονδυλικής στήλης
- Αγγειακές δυσπλασίες σπονδυλικής στήλης
- Αιμαγγειοβλάστωμα του νωτιαίου μυελού
- Αστροκύτωμα σπονδυλικής στήλης, νωτιαίου μυελού
- Αυχενική δισκοκήλη
- Αυχενική μυελοπάθεια
- Αυχενική σπονδύλωση, σπονδυλαρθροπάθεια
- Ενδοσκληρίδιοι, ενδομυελικοί όγκοι της σπονδυλικής στήλης
- Επενδύμωμα της σπονδυλικής στήλης, νωτιαίου μυελού
- Θωρακική δισκοκήλη
- Κατάγματα και κακώσεις σπονδυλικής στήλης
- Κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου (δισκοκήλη)
- Μηνιγγίωμα σπονδυλικής στήλης
- Μυξοθηλώδες επενδύμωμα σπονδυλικής στήλης, νωτιαίου μυελού
- Νεοπλάσματα / όγκοι σπονδυλικής στήλης
- Νευρίνωμα σπονδυλικής στήλης
- Οσφυαλγία - Πόνος στη μέση - Back pain
- Οσφυϊκή δισκοκήλη
- Οσφυϊκή σπονδύλωση, σπονδυλαρθροπάθεια
- Στένωση σπονδυλικού σωλήνα
- Συριγγομυελία
Δρ. Δημήτριος Ζευγαρίδης
Ιατρείο
Χρυσοστόμου Σμύρνης 21 & Τσιμισκή 94
54622 Θεσσαλονίκη
Ελλάδα
-
Ωράριo
-
Δευτέρα έως Παρασκευή,
με ραντεβού