Skip to main content

Νευρίνωμα σπονδυλικής στήλης (σβάννωμα)

Τι είναι το νευρίνωμα της σπονδυλικής στήλης;

Το νευρίνωμα σπονδυλικής στήλης είναι γνωστό και ως σβάννωμα. Πρόκειται για τον πιο συχνό ενδοσκληρίδιο, εξωμυελικό όγκο της σπονδυλικής στήλης. Το νευρίνωμα μπορεί να αναπτυχθεί σε σχήμα κλεψύδρας στην περιοχή του νευρικού τρήματος και πολύ συχνά ξεκινά από την αισθητική νευρική ρίζα. Μπορεί να υπάρχει συσχετισμός με Νευροϊνωμάτωση 2 σε περιπτώσεις πολλαπλής εντόπισης καθώς και με Νευροϊνωμάτωση 1. Το νευρίνωμα είναι καλοήθης όγκος (WHO I) που αναπτύσσεται αργά.

Νευρίνωμα (σβάννωμα) σπονδυλικής στήλης με πίεση νωτιαίου μυελού
Νευρίνωμα (σβάννωμα) σπονδυλικής στήλης με πίεση του νωτιαίου μυελού

Αποτελεί το 30% των πρωτοπαθών όγκων της σπονδυλικής στήλης. Παρουσιάζει την ίδια συχνότητα σε άνδρες και γυναίκες. Συνήθως παρουσιάζεται ως μεμονωμένος όγκος μεταξύ 40 και 60 ετών. Στη Νευροϊνωμάτωση 2 παρουσιάζονται πολλαπλά νευρινώματα με μεταλλάξεις στο χρωμόσωμα 22q

Που εντοπίζεται συνήθως το νευρίνωμα (σβάννωμα) της σπονδυλικής στήλης;

Το νευρίνωμα (σβάννωμα) της σπονδυλικής στήλης εντοπίζεται στη θωρακική (38-43%), στην αυχενική (22-30%) και στην οσφυοϊερά μοίρα (28%) της σπονδυλικής στήλης. Στο 70% των περιπτώσεων ανευρίσκεται αμιγώς ενδοσκληρίδια, εντός της αραχνοειδούς μήνιγγας, εξωμυελικά. Στο 1% ενδομυελικά και 10-20% αμιγώς εξωσκληρίδια. Οι εξωσκληρίδιοι όγκοι φτάνουν στο 10-20% των περιπτώσεων μέσω του νευρικού τρήματος εξωσπονδυλικά (νευρινώματα δίκην κλεψύδρας).

Ποια είναι η αιτία του νευρινώματος (σβαννώματος) της σπονδυλικής στήλης;

Η ακριβής αιτία του νευρινώματος (σβαννώματος) δεν είναι πλήρως κατανοητή. Ωστόσο, γνωρίζουμε ότι αναπτύσσονται από τα κύτταρα Schwann, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή της μυελίνης, μιας ουσίας που περιβάλλει και προστατεύει τα νευρικά άκρα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, γενετικοί παράγοντες, όπως η νευροϊνωμάτωση τύπου 1 (NF1) και τύπου ΙΙ (NF2), μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης νευρινωμάτων.

Ποια συμπτώματα προκαλεί το νευρίνωμα (σβάννωμα) της σπονδυλικής στήλης;

Τα συμπτώματα των νευρινωμάτων μπορεί να διαφοροποιούνται ανάλογα με το μέγεθος και τη θέση του όγκου. Η συμπτωματολογία συχνά περιλαμβάνει:

Πως γίνεται η διάγνωση του νευρινώματος (σβαννώματος) της σπονδυλικής στήλης;

Η διάγνωση του νευρινώματος (σβαννώματος) σπονδυλικής στήλης συνήθως επιτυγχάνεται μέσω απεικονιστικών τεχνικών όπως η μαγνητική τομογραφία (MRI) ή η αξονική τομογραφία (CT). Αυτές οι μέθοδοι μπορούν να παρέχουν λεπτομερείς εικόνες του όγκου και της γύρω περιοχής. Η διάγνωση βασίζεται κυρίως στη μαγνητική τομογραφία. Υψηλής έντασης σήμα στο 75% των περιπτώσεων, με κυστικούς σχηματισμούς στο 40% και αιμορραγίες στο 10%.

Νευρίνωμα (σβάννωμα) σπονδυλικής στήλης με πίεση του νωτιαίου μυελού και επέκταση στο νευρικό τμήμα
Νευρίνωμα (σβάννωμα) σπονδυλικής στήλης με πίεση του νωτιαίου μυελού και επέκταση στο νευρικό τμήμα

Ποια είναι η αντιμετώπιση (θεραπεία) του νευρινώματος (σβαννώματος) της σπονδυλικής στήλης;

Η θεραπεία του νευρινώματος (σβαννώματος) συνήθως περιλαμβάνει τη χειρουργική αφαίρεση του όγκου. Η επιτυχία της χειρουργικής εξαρτάται από τη θέση και το μέγεθος του όγκου, καθώς και από την εμπειρία του χειρουργού. Η οπίσθια προσπέλαση (πεταλεκτομήευρεία θυριδοποίηση ή ημιπεταλεκτομή) αποτελεί πολλές φορές τον μόνο χειρουργικό τρόπο που χρειάζεται για την εξαίρεση του όγκου. Ωστόσο, αναλόγως της επέκτασης του νευρινώματος, είναι πιθανό να κριθεί αναγκαία και η πρόσθια προσπέλαση (πρόσθια αυχενική δισκεκτομή και σπονδυλοδεσία  ή άλλη μέθοδος). Σε άλλες περιπτώσεις, ο συνδυασμός οπίσθιας και πρόσθιας προσπέλασης μπορεί να είναι ο ιδανικός. Η σπονδυλοδεσία αποτελεί μια επέμβαση η οποία επιλέγεται αν έχουμε τη δημιουργία αστάθειας.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, διατηρείται ένα τμήμα από το νεύρο. Σπάνια σημειώνονται καινούρια νευρολογικά ελλείμματα, καθώς οι νευρικές ίνες ήδη δεν λειτουργούσαν, οπότε την περιοχή αναλαμβάνουν τα γειτονικά νεύρα. Σήμερα, έχουμε στη διάθεσή μας τις πλέον σύγχρονες μικροχειρουργικές τεχνικές, καθώς και τη δυνατότητα διεγχειρητικής παρακολούθησης. Αυτά, σε συνδυασμό με τα μικροσκόπια τα οποία έχουν εξελιχθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό πια εξασφαλίζουν την καλύτερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση όλων αυτών των εξεργασιών.

Ποια είναι η πρόγνωση του νευρινώματος (σβαννώματος) της σπονδυλικής στήλης;

Πάνω από 80% άρση του πόνου μετεγχειρητικά με βελτίωση των νευρολογικών συμπτωμάτων. Πολύ σπάνιες οι υποτροπές σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Σε συνδυασμό με Νευροϊνωμάτωση 1 ή 2, όμως, πιο συχνές.

Ο νευροχειρουργός Dr. Δημήτριος Ζευγαρίδης βρίσκεται στη διάθεσή σας για να δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με το νευρίνωμα της σπονδυλικής στήλης ή σβάννωμα. Επικοινωνήστε με τον ιατρό μέσω τηλεφώνου και κλείστε ραντεβού στο ιατρείο του.

Παθήσεις σπονδυλικής στήλης


Δρ. Δημήτριος Ζευγαρίδης


Ιατρείο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 21 & Τσιμισκή 94
54622 Θεσσαλονίκη
Ελλάδα

  • Ωράριo
  • Δευτέρα έως Παρασκευή,

    με ραντεβού

Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό