Skip to main content

Αυχενική δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου)

Αυχενική δισκοκήλη αυχένας x ray

Η κήλη στον αυχένα ή αυχενική δισκοκήλη είναι μια πάθηση της σπονδυλικής στήλης που συμβαίνει στον αυχένα, την περιοχή δηλαδή της σπονδυλικής στήλης που εκτείνεται από το κρανίο έως το πάνω μέρος της πλάτης Η αυχενική δισκοκήλη ή πρόπτωση δίσκου προκύπτει όταν οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι, τα "μαξιλαράκια" τα οποία βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων και λειτουργούν ως αντικραδασμικά, τραυματίζονται ή εκφυλίζονται.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πρόβλημα, καθώς ο δίσκος μπορεί να εκτοπιστεί και να πιέσει τα νεύρα ή τον νωτιαίο μυελό, προκαλώντας πόνο, μούδιασμα αδυναμία  στα άνω και στα κάτω άκρα.

Δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου) οσφυϊκή με πίεση της νευρικής ρίζας
Στη αυχενική δισκοκήλη ένα κομμάτι του πυρήνα του δίσκου προβάλλει προς τα έξω μέσα από μια ρωγμή του ινώδους δακτυλίου και πιέζει την εξερχόμενη νευρική ρίζα

 Οι κύριες αιτίες της αυχενικής δισκοκήλης περιλαμβάνουν φθορά και γήρανση, τραυματισμούς, επαναλαμβανόμενες κινήσεις και κακή στάση.

Η θεραπεία της αυχενικής δισκοκήλης περιλαμβάνει τόσο συντηρητικές όσο και χειρουργικές προσεγγίσεις.

Συχνές ερωτήσεις για την αυχενική δισκοκήλη (αυχενική κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου)

Τι είναι ή αυχενική δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου);

Η αυχενική δισκοκήλη αποτελεί μια αρκετά συχνή πάθηση που αφορά την αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης και ιδιαίτερα τους μεσοσπονδύλιους δίσκους, οι οποίοι βρίσκονται ανάμεσα στα σπονδυλικά σώματα. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως “ελαστικά μαξιλαράκια” χάρη στην ελαστικότητά τους, η οποία επιτρέπει τον μετριασμό και την απορρόφηση των κραδασμών και, σε έναν βαθμό, την κίνηση μεταξύ των σπονδύλων. Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι έχουν εξωτερικά έναν πιο σκληρό και ελαστικό δακτύλιο, ο οποίος ονομάζεται ινώδης δακτύλιος, ενώ εσωτερικά έχουν τον πηκτοειδή πυρήνα, έναν πιο μαλακό πυρήνα.    

Η δισκοκήλη προκύπτει στην περίπτωση που ένα κομμάτι του εσωτερικού πυρήνα βγει προς τα έξω μέσω κάποιου κενού το οποίο έχει προηγουμένως δημιουργηθεί στον ινώδη δακτύλιο, πιέζοντας τον νωτιαίο μυελό ή τις νευρικές ρίζες της σπονδυλικής στήλης. Το αποτέλεσμα είναι να ερεθιστούν κοντινά νεύρα, να έχουμε αδυναμία, μούδιασμα ή πόνο κατά μήκος της κατανομής του αντίστοιχου νεύρου.

Μεγάλο ποσοστό των ασθενών πάσχει από δισκοκήλη αυχένα, αλλά χωρίς την παρουσία συμπτωμάτων και δεν θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία της.

Ποια είναι η πορεία της αυχενικής δισκοκήλης (κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου);

Στην αυχενική δισκοκήλη παρατηρείται συνήθως ξαφνική εμφάνιση πόνου στον αυχένα ή/και στο άνω άκρο. Σε αρκετές περιπτώσεις ασθενών με κήλη στον αυχένα, έχει προηγηθεί άρση βάρους, κακή στάση σώματος ή κάποια απότομη κίνηση. Ωστόσο, ενδέχεται να έχουμε εμφάνιση άλγους χωρίς προφανές αίτιο, μετά από μια απλή κίνηση κατά τον ύπνο για παράδειγμα.

Πολλοί ασθενείς με κήλη στον αυχένα αναφέρουν αρχικά την ύπαρξη πόνου μόνο στον αυχένα, που όμως ενδέχεται να υποχωρήσει κάποια στιγμή και να τον αντικαταστήσει έντονος πόνος στο χέρι.

Ο πόνος δεν είναι πάντα ίδιας έντασης, αλλά ενδέχεται να χαρακτηρίζεται από υφέσεις και εξάρσεις και να τον επηρεάζει η θέση της κεφαλής. Οι ασθενείς, σε κάποιες περιπτώσεις, γέρνουν το κεφάλι προς τη μια μεριά του σώματος ή προς την άλλη ή σηκώνουν το χέρι ψηλά προκειμένου να ανακουφιστούν.

Ο πόνος στο χέρι προκύπτει από την πίεση κάποιου νεύρου από το κομμάτι του δίσκου το οποίο έχει φύγει από τη θέση του. Αναλόγως του επιπέδουυ της βλάβης και το νεύρου που πιέζεται προκύπτει και η αντίστοιχη κατανομή του πόνου κατά μήκος του άνω άκρου:

  • προς τον ώμο αν πιέζεται το 5ο αυχενικό νεύρο
  • προς το μπράτσο και τον αντίχειρα αν πιέζεται το 6ο
  • προς τη ράχη του χεριού και το 2ο και 3ο δάκτυλο αν πιέζεται το 7ο αυχενικό νεύρο
  • προς την έσω επιφάνεια του άνω άκρου και το μικρό δάκτυλο αν πιέζεται το 8ο αυχενικό νεύρο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, αναλόγως της έντασης της πίεσης, τον πόνο μπορεί να συνοδεύουν μυρμηγκιάσματα και μουδιάσματα στην ίδια κατανομή ή και μυϊκή αδυναμία σε συγκεκριμένους μυς οι οποίοι νευρώνονται από τις αντίστοιχες νευρικές ρίζες.

Η δισκοκήλη προκαλεί συμπτώματα στην περιοχή κατανομής νευρικών ριζών
Διαφαίνεται η κατανομή των νευρικών ριζών. (C) Αυχενικές νευρικές ρίζες, (Th) Θωρακικές νευρικές ρίζες, (L) Οσφυϊκές νευρικές ρίζες, (S) Ιερές νευρικές ρίζες

Ορισμένες φορές, ο πόνος υποχωρεί ξαφνικά και παράλληλα επιδεινώνεται η αδυναμία (κίνδυνος να νεκρωθεί η νευρική ρίζα εξαιτίας της πίεσης) ή, αν υπάρχει πολύ μεγάλη μαζική δισκοκήλη, εμφανίζεται η ονομαζόμενη αυχενική μυελοπάθεια. Πρόκειται για εικόνα παράλυσης και των κάτω άκρων (σπαστική παράλυση) με διαταραχές στη βάδιση. Πρόκειται για καταστάσεις που απαιτούν άμεσα χειρουργείο, καθώς είναι εξαιρετικά σοβαρές.

Ποιες είναι οι αιτίες της αυχενικής δισκοκήλης (κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου);

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η εκφύλιση δίσκου, η ηλικιοεξαρτώμενη δηλαδή φθορά, έχει ως αποτέλεσμα την αυχενική δισκοκήλη. Ο λόγος είναι πως οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι χάνουν με το πέρασμα του χρόνου μέρος του περιεχομένου τους σε νερό, οπότε δεν είναι το ίδιο εύκαμπτοι και ελαστικοί, οπότε γίνονται πιο επιρρεπείς σε “ρωγμές” και “σχισίματα”, ακόμα και αν η επιβάρυνση ή ο τραυματισμός που θα υποστούν είναι πολύ μικρός.

 Οι περισσότεροι ασθενείς δεν μπορούν να καθορίσουν με σιγουριά το αίτιο που έχει προκαλέσει τη δισκοκήλη. Πολύ συχνά, η κήλη στον αυχένα προκύπτει εξαιτίας της άρσης μεγάλου βάρους με παράλληλη στροφική κίνηση και, πιο σπάνια, λόγω μιας πτώσης ή ενός χτυπήματος.

 Αυτό που πιστεύεται σήμερα είναι πως λόγω των στροφικών κινήσεων της σπονδυλικής στήλης προκαλούνται μικρές τοπικές ρήξεις στις ίνες του ινώδους δακτυλίου, οπότε έχουμε επαναλαμβανόμενους μικροτραυματισμούς, με πόνο στον αυχένα ο οποίος ενδέχεται να διαρκέσει για ημέρες. Αυτές οι συνεχείς γειτονικές μικρορήξεις είναι πιθανό να δημιουργήσουν μια πιο μεγάλη οπή στο δακτύλιο από όπου θα προβάλλει μέρος του πηκτοειδούς πυρήνα. Έτσι, ανάλογα με τη θέση όπου συμβαίνει η ρήξη, είναι πιθανό να ερεθιστεί και να πιεστεί μια νευρική ρίζα και προκύπτει πόνος, μυρμηγκιάσματα, μουδιάσματα, μυϊκή αδυναμία και άλλα συμπτώματα κατά μήκος του χεριού (βραχιαλγία).

Ποια είναι τα συμπτώματα της αυχενικής δισκοκήλης;

 Η αυχενική δισκοκήλη (κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου) μπορεί να προκαλέσει ποικίλα συμπτώματα ανάλογα με τις ανατομικές δομές που θα υποστούν πίεση:

Πώς γίνεται η διάγνωση της αυχενικής δισκοκήλης;

Για τη διάγνωση της αυχενικής δισκοκήλης είναι απαραίτητη η λεπτομερής λήψη του ιατρικού ιστορικού του ασθενή από τον χειρουργό, η καταγραφή όλων των συμπτωμάτων που έχει παρατηρήσει, ώστε να διαπιστωθεί αν συνδέονται με τη συγκεκριμένη πάθηση, καθώς και η κλινική και νευρολογική εξέτασή του. Οι απλές ακτινογραφίες συμβάλλουν και αυτές σε μεγάλο βαθμό στη διαδικασία της διάγνωσης μιας δισκοκήλης αυχένα, αλλά η μαγνητική τομογραφία είναι η καλύτερη εξέταση, καθώς είναι αυτή μέσω της οποία θα διαγνωστεί με σιγουριά η πάθηση. 

 Ποια είναι η αντιμετώπιση (θεραπεία) της αυχενικής δισκοκήλης (αυχενικής κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου);

Η αντιμετώπιση της αυχενικής δισκοκήλης είναι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων (90-95%) συντηρητική. Σε λίγες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική παρέμβαση όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις. Είναι απαραίτητη η εξέταση και αξιολόγηση από έμπειρο ειδικό σπονδυλικής στήλης προς αποφυγή περιττών επεμβάσεων και αποφυγή μόνιμων νευρολογικών συμπτωμάτων.

Συντηρητική αντιμετώπιση αυχενικής δισκοκήλης

Στις περισσότερες περιπτώσεις (90-95%) η αντιμετώπιση για την κήλη στον αυχένα είναι συντηρητική, με άριστα αποτελέσματα:

  • Αυχενικός κηδεμόνας
  • Αντιφλεγμονώδη, αναλγητικά, μυοχαλαρωτικά φάρμακα
  • Φυσιοθεραπεία

Χειρουργική αντιμετώπιση αυχενικής δισκοκήλης

Σε κάποιες περιπτώσεις, όμως, ασθενών με κήλη στον αυχένα μπορεί να είναι απαραίτητη η χειρουργική αντιμετώπιση για την αποτροπή μόνιμων παραλύσεων ή άλλων νευρολογικών συμπτωμάτων. Τέτοιες περιπτώσεις είναι:

Η επιλογή της κατάλληλης επέμβασης για την κήλη στον αυχένα εξαρτάται από τη θέση της δισκοκήλης, την ύπαρξη ή όχι αστάθειας, τη συμπτωματολογία, την ηλικία και τη γενική κατάσταση του ασθενούς.

Στις τεχνικές περιλαμβάνονται:

Ο νευροχειρουργός Dr. Δημήτριος Ζευγαρίδης βρίσκεται στη διάθεσή σας για να σας δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με τις αυχενικές δισκοκήλες και να απαντήσει στα ερωτήματά σας. Μάθετε τι είναι, από τι μπορεί να προκληθούν, με ποια συμπτώματα εκφράζονται, με ποιες εξετάσεις γίνεται η διάγνωσή τους και πώς αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά, είτε με συντηρητικά μέσα είτε με χειρουργική επέμβαση. Επικοινωνήστε με τον ιατρό μέσω τηλεφώνου και κλείστε ραντεβού στο ιατρείο του για την απαραίτητη διάγνωση και τον σχεδιασμό του κατάλληλου για εσάς πλάνου θεραπείας που θα σας απαλλάξει από τον πόνο και όλα τα συμπτώματα που προκαλεί η πάθηση.

Παθήσεις σπονδυλικής στήλης


Δρ. Δημήτριος Ζευγαρίδης


Ιατρείο

Χρυσοστόμου Σμύρνης 21 & Τσιμισκή 94
54622 Θεσσαλονίκη
Ελλάδα

  • Ωράριo
  • Δευτέρα έως Παρασκευή,

    με ραντεβού

Κλείστε ένα ραντεβού με τον γιατρό